top of page
OI000265-01_edited.jpg

Canyoning school

Wij leren jou canyoningen

WIL JE JE AANMELDEN VOOR DE CANIGOU OUTDOOR TRAININGSDAG KLIK HIER 

- AANKOMENDE TRAININGSDAG ZONDAG 15 JANUARI GRONINGEN - 

Canyoning Opleidingen & CANYONING VAKANTIES

Springend van enthousiasme, kijk ik hoe Roos het touw zo ophangt dat haar tochtgenoten veilig richting de abseil kunnen lopen. De looplijn zoals we die in canyontermen noemen hangt ze slim uit. Precies zoals we vanmiddag geoefend hebben op de rots. Aangekomen bij haar abseil die er overzichtelijk bijhangt zie ik dat haar achtje op de haak geschoven is. Bram komt ondertussen in de verte al aangelopen. Hij maakt zich netjes vast aan de looplijn en komt richting Roos, mij en de abseil. Bram bindt zijn afdaalapparaat in. Controleert netjes of alles goed zit en gaat hangen in de abseil. Halverwege vraag ik of hij zijn afdaalapparaat wil afbinden. Roos vraag ik nu het achtje van boven los te maken. Omdat de achtje op de haak is geschoven wil dit niet goed. Roos kijkt mij aan, dit had ik niet voorzien zegt ze. Ik maak een foto van de situatie, een mooi leermoment voor vanavond. Roos laat ik nadenken over het probleem, geef haar een paar tips en ze lost het probleem simpel en efficient op. Weer wat geleerd! 

Het is heerlijk om buiten te zijn in de canyon. Elke dag werk ik met gemotiveerde cursisten die willen leren canyoningen. Samen met Frank spar ik over de opleidingen. Hoe kunnen we morgen de cursisten weer prikkelen? Waar besteden we morgen extra aandacht aan? En wie kunnen we waarmee helpen.....

CANIGOU-MAYKEPASMANFOTOGRAFIE-4.jpg

WELKE CANYONING CURSUSSEN KAN JE DOEN?

Wanneer je wilt leren canyoningen kan je bij Canigou Outdoor diverse cursussen doen. We volgen daarbij de structuur van de Nederlandse Canyoning Bond. In deze structuur wordt er gewerkt met modules. Er zijn modules gericht op zelfstandig canyoningen en er zijn modules gericht op het gidsen van andere mensen zonder ervaring. 

Voor je eigen vaardigheid zijn de volgende 4 modules:

Canyoneer module 1

Canyoneer module 2

Canyoneer module 3

Canyoneer module 4 

Na het volgend van de eerste drie modules ben je in staat je veilig voort te bewegen in canyons met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. (V3A3III) Na het volgen van canyoneer module 4 kan je je met tochtgenoten van hetzelfde niveau voortbewegen door canyons moeilijker dan (V3A3II). 

Vervolgens zijn er voor het gidsen 2 aanvullende modules:

Gids module 1

Gids module 2

Na het volgen van beide gidsmodules doe je een gidsexamen. Na het succesvol afronden van je gidsexamen mag je mensen meenemen om te canyoningen. 

oplediingsstructuur NCB.PNG

Hieronder een toelichting van alle modules:

 

CANYONEER MODULE 1 (5 dagen)

Is de eerste module die je kan volgen. Je hebt geen ervaring nodig om in deze cursus in te stromen. Heb je wel al canyon of buitensportervaring is dat alleen maar praktisch. Je gaat aan de slag met de canyoning technieken die het meest worden gebruikt. Zo leer je verschillende haken herkennen en inschatten. Je leert hoe je op deze haken je de touwen installeert zodat je er kan abseilen. Je leert je inbinden, zodat je naar beneden kan abseilen. Je leert hoe je tijdens een abseil je afdaalapparaat afbind zodat je twee handen vrij hebt om een foto te maken van de spectaculaire omgeving waar je je in bevind. Kortom alle basiskennis om je veilig te kunnen voortbewegen in de canyon leer je hier. 

CANYONEER MODULE 2 (5 dagen) 

Wanneer je de basistechnieken kent is het tijd voor de volgende stap. In deze module komen de technieken en de canyon samen. Waar in module 1 je vaak gecoacht bent welke techniek we willen zien. Ga je daar nu zelf mee aan de slag. We noemen dit het analyseren van de situatie... Je kijkt naar hoe je veilig bij het begin van de de abseil kunt komen. Je maakt vervolgens een inschatting van alle gevaren die je tijdens de abseil tegenkomt. Zo let je op rotswrijving, waterstromingen, doorspoelgevaar en nog veel meer. Op basis van jouw analyse maak je een plan en hang je de situatie snel en veilig uit. 

We beginnen makkelijk en komen gedurende de week in steeds complexere situaties. Situaties die weer nieuwe technieken en trucjes nodig hebben om veilig beneden te komen. Kortom je leert in deze module zelfstandig canyoningen. 

 

CANYONEER MODULE 3 (5 dagen)

 Dit is de laatste module voordat je zelfstandig op pad kan in de canyon. In module 3 ga je aan de slag met problemen en reddingen in de canyon. Wat doe je als je abseil touw te kort is uitgehangen. Wat doe je als iemand komt vast te hangen in een waterval? Hoe kan je mensen uit moeilijke waterstromen trekken? Hoe vervoer je een slachtoffer? Je leert dit allemaal. SO LET'S GO!!

CANYONEER MODULE 4 (7 dagen)

Je hebt ervaring opgedaan in diverse canyons. Je voelt je comfortabel in 30 meter abseils en in abseils met meer water. Je bent toe aan een volgende stap. Je wilt graag gaan canyoningen in extreme canyons. Dan is canyoneer module 4 precies wat je zoekt. In deze canyoning cursus van 7 dagen stap je moeilijke canyons in en ga je aan de slag met complexere touw technieken. Voor je het weet hang je in een 100 meter waterval of maak je kennis met gevorderd wildwaterzwemmen. Een super leuke, leerzame en uitdagende week!

GIDS MODULE 1 (5 dagen)

Wil jij je passie delen met anderen of wil je graag werken in de buitensport als canyoninggids dan kan je deelnemen aan de gidsmodules. De eerste module staat in het teken van andere mensen begeleiden in de canyon. Je krijgt een groep deelnemers mee zonder ervaring. Deze begeleid je door de canyon. Een extra instructeur let op jouw veiligheid en die van de deelnemers. Aan het einde van de dag evalueer je met je instructeur en met je deelnemers. De dag erna staat er een volgende groep en een nieuwe canyon op het programma. 

Bij Canigou Outdoor werken we met ''public support'' de deelnemers hebben dus een canyoningweek geboekt onder leiding van een gids in opleiding. Op deze manier krijg je als gids de meest realistische oefensituatie. 
 

GIDS MODULE 2 (5 dagen) 

De tweede gids module staat weer in het teken van reddingstechnieken na een korte herhaling van de reddingstechnieken in module 3 krijg je ook een aantal nieuwe reddingen voor de kiezen. Reddingen waarbij deelnemers betrokken hebben andere aandachtspunten. 

De twee gids modules worden bij Canigou Uutdoor vaak achter elkaar gegeven. Dit zorgt voor een mooie afwisseling tussen canyons verkennen, canyons gidsen en reddingen oefenen. 

 

TOETSING EN GIDSEXAMENS 

De eigenvaardigheidsmodules worden tijdens de cursus afgetoetst door de instructeur die ze geeft. De eerste vier modules eigenvaardigheidsmodules moeten zijn afgerond voor je begint met je gidscursus. Na de twee gidsmodules doe je een gids examen. Je gids examen dien je af te ronden voordat je aan het werk gaat als canyoninggids. Je gidsexamen bestaat uit twee dagen, gidsen en reddingen. 

CANIGOU CANYONING MEETING
Jaarlijks probeert Canigou Outdoor een Canyoning meeting te organiseren. De meeting is bedoeld voor iedereen die graag met andere mensen wil canyoningen. Plezier en gezelligheid staan daarbij voorop. Je dient in de canyon volledig zelfredzaam te zijn. Dit kan je aantonen met je logboek, canyoneer niveau of door een module te hebben gevolgd bij Canigou Outdoor. Je gaat namelijk gezamenlijk met andere canyoneers op pad. Je wordt niet gegidst. Canigou Outdoor functioneert hier alleen als verbindende factor om canyoneers bij elkaar te brengen voor een leuke week canyoning plezier. 

Meedoen aan een Canigou Canyoning Meeting? Meld je aan! 

Tijdens een meeting regelen wij:
- Een camping waar we verzamelen en kunnen canyoningen
- Eventuele aanvullingen op je materiaal. Dit kan je huren. (Stuur ons een mail) Tijdens een meeting regel jij: 
- Je eigen reservering op de camping of een plekje in de buurt
- Je eigen tent of slaaplek
- Je eigen canyoningmateriaal, mis je nog wat: dan kan je dat huren bij ons. 

 

Voor het organiseren van de meeting vragen we een bijdrage van €45. NCB leden krijgen €15 korting. Voor Canyoneers die een module gevolgd hebben bij Caniou Outdoor is de meeting gratis. 

Kijk voor de eerst volgende meeting onder het kopje aankomende cursussen.  

MAYKEPASMANFOTOGRAFIE-CANIGOUOUTDOOR-36.jpg

AANKOMENDE CANYONING VAKANTIES EN CURSUSSEN

Aankomende canyonng vakantes en cursussen
planning voorjaar en zomer canyonschool seizoen 2023 v2.PNG

WAT KOST EEN CANYONING CURSUS?

Voor de verschillende modules hanteren we verschillende prijzen. Hieronder een kort overzicht. We hebben het geprobeerd zo duidelijk mogelijk weer te geven. 
 
Prijzen modules: 
Canyoneer Module 1 : €495 (Canyoneer niveau) 

Canyoneer Module 2: €495 (Canyoneer niveau)
Canyoneer Module 3: €495 (Canyoneer niveau)
Canyoneer Module 4: €695 (Advanced Canyoneer niveau)

Gids Module 1: €545 
Gids Module 2: €545
Gids Examen: €145 

Prijzen zijn exclusief reis en verblijfskosten


Pakketten:
Canyoneer module 1 / 2 / 3 achter elkaar: €1395
Gids module 1 / 2:  €995
Overnachtingen op Camping Canigou 
Overnachting kosten €15 p.n. Je deelt dan een ruime tipi tent met 2 personen. 
Overnachten in eigen tipi tent kan ook voor €20 p.n. 

Overnachtingen op externe locaties: (Alle locaties anders dan de Franse Pyreneeën
Wat we meestal doen is zoeken naar een camping of AirBnB in de buurt. Op basis van wat de groep wil huren we een huis of stuk camping. De kosten hiervoor dragen we met zijn allen. Zo zitten we vaak goedkoop in een chalet of bouwen we een tentenkamp op een camping. 

Maaltijden 
We koken en eten gezamenlijk, hiervoor maken we ter plekke een maaltijden pot. 
Gebruik eigen materiaal
Wanneer je zelf over alle canyoning materialen beschikt hoef je die natuurlijk niet bij ons te huren. Je krijgt dan een korting van €75 op elke module. Heb je advies nodig over het aanschaffen van materiaal, kan je ons altijd bellen, mailen of appen. Over welke materialen je dient te beschikken vind je hier. 

Boeken CANYONING OPLEIDING bij Canigou Outdoor

Na het invullen van het boekingsformulier nemen we z.s.m. contact met je op. Samen kunnen we dan kijken wat we voor je kunnen betekenen. 

arrow&v
GOPR1821_edited.jpg
2017-10-23%20Chichin-1_edited.jpg

TRAINEN IN DE WINTER? KOM NAAR ONZE TRAININGSDAGEN! 

Elke winter organiseert Canigou Outdoor een aantal open trainingsdagen. Op deze dagen is iedereen welkom. Het maakt niet uit of je nog nooit in de canyon bent geweest en gewoon eens wil kijken of de sport wat voor je is of dat je al gids bent en juist super ingewikkelde reddingen wil trainen. Voor iedereen is er wat. 

Aankomende trainingsdagen zijn:
Zondag 15 januari - open trainingsdag in Groningen €30 p.p.  

GRATIS CANYONINGEN MET FAMILIE OF VRIENDEN? 

Wil jij een paar dagen met je vrienden of familie unieke canyons doen? Dat kan nu!
binnenkort organiseren wij weer gidscursussen. Onder de begeleiding van een gids in opleiding maak je leuke tochten in de omgeving. Terwijl de gids in opleiding oefent met alles wat je als canyongids moet kunnen. Geniet jij van de mooie omgeving, perfecte glijbanen en indrukwekkende sprongen. Natuurlijk onder toezicht van een ervaren canyongids. Rondom de canyon activiteiten is ook veel tijd om lekker te genieten van alles wat de bergen te bieden hebben. Wanneer? Kijk voor gidscursussen in de agenda!

bottom of page